SKŁADNIKIWpis na blogu

500 ML OK. 6 GAŁEK
  • 500 ml śmietanki kremowej 30%
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 duże żółtka

Opcjonalnie: ekstrakt z wanilii (w wersji lodów waniliowych), rum, brandy lub np. likier kokosowy

PRZYGOTOWANIE

  • W średnim garnku zagotować śmietankę z 1/2 szklanki cukru mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia.
  • W większej misce (najlepiej metalowej) ubić żółtka z 1/4 szklanki drobnego cukru na gęstą i puszystą masę (zrobić po prostu dobry kogel – mogel), około 7 – 8 minut ubijania.
  • Stopniowo wlewać gorącą śmietankę do żółtek cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnka, ustawić mały ogień i podgrzewać masę przez około 3 minuty jednocześnie mieszając. Masa ma nieco zgęstnieć, ale nie może przekroczyć ok. 80 stopni – trzeba uważać aby jajka się nie ścięły.
  • Odstawić z ognia i dodać ekstrakt z wanilii lub rum jeśli ich używamy. Ostudzić i wstawić do lodówki bez przykrycia na około 3 godziny, od czasu do czasu zamieszać. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
  • Następnie przełożyć masę do maszyny do produkcji lodów i ustawić odpowiedni program. Jeśli nie mamy maszyny, musimy trzymać lody w zamrażarce i co pół godziny je dokładnie zamieszać. Czynność tę należy powtarzać przez około 5 godzin. Później można już zostawić lody w zamrażarce do całkowitego schłodzenia.
Kalorie: 1350kcal / 5 porcję

Potrzebne składniki:

Sposób przygotowania

  1. Truskawki mrożone blenduj w mikserze.
  2. Śmietanę ubij na sztywno, a w trakcie ubijania dodaj syrop z agawy.
  3. Bitą śmietanę wymieszaj z mrożonym musem truskawkowym na jednolitą masę – najlepiej rózgą kucharską, owalnymi ruchami, aby dodatkowo napowietrzyć masę.
  4. Na koniec ubij z białek pianę na sztywno i dołóż do masy, z zachowaniem wspomnianego sposobu mieszania.
  5. Gotową masę włóż do zamrażalnika na 3-4 godziny.

Dodaj komentarz