SKŁADNIKI
500 ML OK. 6 GAŁEK
- 500 ml śmietanki kremowej 30%
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3 duże żółtka
Opcjonalnie: ekstrakt z wanilii (w wersji lodów waniliowych), rum, brandy lub np. likier kokosowy
PRZYGOTOWANIE
- W średnim garnku zagotować śmietankę z 1/2 szklanki cukru mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia.
- W większej misce (najlepiej metalowej) ubić żółtka z 1/4 szklanki drobnego cukru na gęstą i puszystą masę (zrobić po prostu dobry kogel – mogel), około 7 – 8 minut ubijania.
- Stopniowo wlewać gorącą śmietankę do żółtek cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnka, ustawić mały ogień i podgrzewać masę przez około 3 minuty jednocześnie mieszając. Masa ma nieco zgęstnieć, ale nie może przekroczyć ok. 80 stopni – trzeba uważać aby jajka się nie ścięły.
- Odstawić z ognia i dodać ekstrakt z wanilii lub rum jeśli ich używamy. Ostudzić i wstawić do lodówki bez przykrycia na około 3 godziny, od czasu do czasu zamieszać. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
- Następnie przełożyć masę do maszyny do produkcji lodów i ustawić odpowiedni program. Jeśli nie mamy maszyny, musimy trzymać lody w zamrażarce i co pół godziny je dokładnie zamieszać. Czynność tę należy powtarzać przez około 5 godzin. Później można już zostawić lody w zamrażarce do całkowitego schłodzenia.
Kalorie: 1350kcal / 5 porcję
Potrzebne składniki:
- truskawki mrożone (1,2 opakowanie)
- syrop z agawy (2,5 łyżki)
- śmietana kremówka (375 ml)
- białko jajek (4 sztuki)
Sposób przygotowania
- Truskawki mrożone blenduj w mikserze.
- Śmietanę ubij na sztywno, a w trakcie ubijania dodaj syrop z agawy.
- Bitą śmietanę wymieszaj z mrożonym musem truskawkowym na jednolitą masę – najlepiej rózgą kucharską, owalnymi ruchami, aby dodatkowo napowietrzyć masę.
- Na koniec ubij z białek pianę na sztywno i dołóż do masy, z zachowaniem wspomnianego sposobu mieszania.
- Gotową masę włóż do zamrażalnika na 3-4 godziny.